Daniel Bergqvist
B-tränare hoppning
Jag bor på Strömsholm där jag jobbat på Svenska Ridsportförbundet sedan 2006. På SvRF jobbar jag som utvecklingskoordinator och då främst med talangutveckling. Är även ”hemma” i Värmland regelbundet där jag har några ryttare som jag samarbetar med. På Strömsholm har jag även ett utbildnings/inackorderingsstall med 15 boxar där fokus kommer att ligga på utbildning av unghästar. Vi har fantastiska träningsmöjligheter med rakbana på 1000 meter, galoppbana på 800 meter samt terränghinder. Som komplement till detta finns anläggningens 6 ridhus och 3 utebanor inom 15 minuters skrittväg. Jag har gått Svenska Ridsportförbundets tränarutbildning och är idag B-tränare. Utöver det så har jag gått Idrottens Ledarskapsprogram (ILP) på Bosön samt är utbildad inverkansdomare och överdomare i hoppning. Jag har bott och jobbat i Tyskland hos Luciana Diniz där jag som ryttare fick inblick i såväl det tyska som det brasilianska sättet att se på ridning, träning och utbildning. I det ”civila” är jag utbildad ekonom med magisterexamen inom företagsekonomi med inriktning rättsvetenskap och organisationsteori.
Jens Fredricson
Mentor
Influenser
Jag tycker att det är viktigt att hela tiden vara nyfiken och intresserad av vad som händer i vår ridsportvärld då utvecklingen inom hästavel och träningsmetodik ibland tar stora kliv. Detta intresse i kombination med det beprövade tror jag är ett bra koncept för långsiktig utveckling. Personer som jag har influerats av är bl.a:
Bertalan de Neméthy
Ungersk ryttare och senare coach för USA´s hopplandslag som stod bakom mycket av framgångarna som landet hade på 70 och 80-talet. En av ryttarna som han utbildade var George h Morris som senare tog över som ledare.
Några av nyckeltermerna i ”The de némethy metod” är:
- Framåtbjudning
- Lugn
- Rak
- Balans
- Jämvikt (tyngdpunkt)
Jag tycker att ni ska läsa boken för det är en mycket intressant sammanfattning av en stor ryttare och tränares erfarenheter.
Rolf-Göran Bengtsson
Förklaring överflödig men det handlar om hans otroliga precision i allt han gör, inget lämnas till slumpen. Inget bara ”blir”. Om alla unga ryttare kunde ta efter denna förmåga så skulle Sverige vara oslagbart på tävlingsbanorna.
Jens Fredricsson
Jag har aldrig träffat någon som är mer passionerad över ridsporten! Har ni haft förmånen att prata med Jens så vet ni att det som inte han vet om ridning, utbildning av hästar och allt som hör därtill är knappt värt att veta. Utöver detta så besitter han en järnvilja och en inställning som gör att jag är säker på att han kommer att nå precis hur långt som helst.
Lasse Parmler
Lasse var den tränare som jag själv red för när jag var yngre och från honom har jag hämtat mycket av inställningen till tränar och coachrollen. Lasse ställde höga krav och accepterade inte halvmessyrer, men om man som ryttare visade att man tog det på rätt sätt och strävade efter att ständigt förbättra sig så såg Lasse det och man fick genast positiv feedback. Det handlar inte om resurser utan om inställning, alla kan sträva efter ständig förbättring och ta till sig nyanserna i varje övning och träningspass.
Filosofi
Min filosofi när det gäller arbetet med hästarna handlar mycket om arbetsro och harmoni. Jag vill att hästarna ska vara i en bra mental balans för att träningen ska ge positiva resultat. En spänd häst med negativ inställning tar inte till sig träningen på samma sätt som en avspänd och positiv individ gör. Inget konstigt men värt att tänka på.
Om hästen är avspänd och har god framåtbjudning så är förutsättningarna för träning med kvalitet och positiv utveckling goda. Hästen måste vara avspänd för att ryttaren ska kunna skapa kontrollerad anspänning.
När detta fungerar och hästen vill jobba så ser jag gärna att man börjar och avslutar alla pass i en lång och låg form. Så länge ”motorn” är igång och bakbenen lyfter upp hästen så att inte tyngdpunkten förflyttas för långt fram så kan inte formen bli för låg. Det handlar om att få en lång och ”spänstig” överlinje genom att hästen är framme på bettet samtidigt som bakbenen är energiskt aktiverade. Målet är en genomsläpplig och nöjd häst som trivs med sin uppgift!
Vi utgår ifrån och stämmer av arbetet mot utbildningsskalan oavsett om det gäller de yngre hästarna eller de mer rutinerade.
Vi jobbar mycket med bommar på marken eller något upphöjda (cavaletti) för att få hästarna att jobba med sin rygg och stärka överlinjen. När hästarna tar sig an uppgiften på ett bra sätt så använder vi även serier för att ytterligare stärka och bygga upp mekaniken.
Mycket fokus ligger på markarbete, bomövningar samt små serier och lydnadshinder för att få starka, lydiga och genomarbetade hästar. När detta fungerar så kan hoppningen genomföras med små hjälper och gladare hästar.
Det säger sig ju nästan självt, en häst som är väl uppbyggd, gymnastiserad och förberedd för sin uppgift har bättre förutsättningar att prestera än en häst som lider av motsatsen.
När det gäller ryttarna så vill jag se en balanserad och avspänd ridning där man använder galoppen utan att forcera hästen. Har ryttaren gjort sitt jobb så är hästen så väl förberedd att ridningen på hinder kan ske med små hjälper utan stora korrigeringar.
Upplägg
När det gäller mina träningar och mitt samarbete med ryttare så försöker jag ha ett helhetsgrepp på upplägget. Vi samarbetar för att uppnå de mål som sätts upp i utvecklingsplanen och då fungerar det bäst med kontinuitet. Om man som ryttare har för avsikt att komma på träning ”lite då och då” så är det inte mig man ska träna för, då finns andra alternativ. Mitt upplägg fungerar bäst med ömsesidigt engagemang och vilja att nå uppsatta mål.
Tveka inte att kontakta mig om du är intresserad av ett samarbete där vi ser över och optimerar ditt upplägg utifrån dina förutsättningar och målbilder.